Uutiset

Antti-Teollisuuden perustajan Antti Isotalon muistokirjoitus

Yrittäjä ja maanviljelijä, Antti Johannes Isotalo, kuoli Salossa 3. helmikuuta 88 vuoden iässä. Elämäntyönsä Antti teki Salon Kuusjoella, jossa hän asui vuodesta 1951 lähtien.

Antti syntyi Laitilassa 25.6.1928. Hän kävi kansakoulun vuosina 1935-1941 Kalannissa. Asepalveluksen hän suoritti Turun Heikkilässä 19-vuotiaana.

Antin vanhemmat olivat vuokraviljelijöitä.  Perheessä oli 10 lasta, joista Antti oli vanhin. Lapset osallistuivat tilan kaikkiin töihin jo pienestä pitäen. Antti sai isältään oppia sepän taidoista, maanviljelystä ja muista maatöistä sekä hevosten hoidosta ja käsittelystä. Perheen vuokratila vaihtui muutaman vuoden välein. Vuonna 1951 perhe muutti viljelemään maata Petkelin tilalle Kuusjoelle Kuusjoenperän kylään.

Antti oli käynyt kotiteollisuuskoulun puutyökurssin ja sen suoritettuaan perustanut verstaan Mynämäelle. Verstaan toiminta muutti Kuusjoenperälle Antin perheen mukana.  Verstasta varten rakennettiin uusi pajarakennus, jossa tupaantuliaisia vietettiin maaliskuussa 1952, ja yritys sai nimen Antti Isotalon sepänliike.

Aluksi Antin pajalla tehtiin sekä puu- että metallitöitä, valmistettiin puukalusteita, ikkunoita ja ovia, kengitettiin hevosia sekä korjattiin työkaluja ja maatyökoneita. Apuna pajan töissä Antilla oli veljiään ja kylän miehiä. Pikkuhiljaa puutyöt vähenivät ja tuotannon painopiste siirtyi metallituotteisiin. Kumipyörätraktorit syrjäyttivät vähitellen hevosen käytön maatöissä ja sen myötä Antin pajalla ryhdyttiin valmistamaan traktorikäyttöisiä työkoneita ja muuttamaan hevosvetoisia koneita traktorilla käytettäviksi. Maatalouden nopea koneistuminen toi traktorien lisäksi pellolle myös leikkuupuimurit ja viljan kuivaus vaati aiempaa tehokkaampaa koneellista kuivausta. Tästä johtuen Antti Isotalon sepänliikkeessä ryhdyttiin 1950-luvun lopulla kehittämään ja valmistamaan kuivureita ja elevaattoreita. Tuotevalikoima ja tilausmäärät kasvoivat ja Antin pajan toiminta kehittyi yhä ammattimaisempaan suuntaan. Uusia työntekijöitä palkattiin jatkuvasti lisää. Vuonna 1961 Antti Isotalon sepänliike ilmoitettiin kaupparekisteriin nimellä A. Isotalon konepaja. Antti-tuotemerkistä tuli yrityksen symboli. Kuivurituotanto korostui yrityksen liiketoiminnan perustana 1960-luvun aikana. Toiminta kansainvälistyi ja laajeni edelleen ja vuonna 1972 A. Isotalon konepaja muuttui osakeyhtiöksi ja nimi muutettiin Antti-Teollisuus Oy:ksi.

Antilla oli monta rautaa tulessa Antti-Teollisuus Oy:n toiminnan ohella, etenkin 1970-luvulla. Hän osti ensimmäiset ravihevosensa ja viljelysmaata. Antti perusti Rakennusliike Antti Isotalon, joka toteutti muun muassa Kuusjoen vesijohtoverkoston, rivitaloja ja liiketiloja sekä Kuusjoen seurakuntatalon. Antti oli aikanaan aktiivisesti mukana kunnallispolitiikassa sekä Lions Clubin toiminnassa.

Jäätyään eläkkeelle Antti-Teollisuudesta vuonna 1984 Antti osti lisää peltoa ja keskittyi maanviljelyyn sekä rakkaaseen harrastukseensa ravihevosten kasvatukseen ja valmennukseen.  Maanviljelystä hän jäi eläkkeelle vuonna 1992. Hevosharrastus jatkui aktiivisena vuoteen 2010. Antilla oli elämänsä aikana yhteensä yli 50 omaa hevosta.

Perhekeskeisyys oli Antin elämän perusta.  Hän löysi puolisonsa Annelin vuonna 1952 Kuusjoelta. Karjalasta Kuusjoelle jo ennen Anttia muuttanut Anneli oli Antille ”se oikea” nainen, sillä pari ehti olla naimisissa 62 vuotta. Antin ja Annelin lapset Pekka, Markku ja Minna jatkavat isän työtä seppinä ja maanviljelijöinä. Isänsä tavoin, Antti otti lapsensa mukaan työntekoon pelloille ja pajaan, rakennusliikkeen töihin sekä hevosharrastukseen.  Hän halusi tehdä asioita yhdessä lastensa kanssa. Myöhemmin myös lastenlapset saivat osansa papan opeista. Hän opetti mielellään lapsille ja nuorille kädentaitoja, sepäntöistä piimäjuuston tekoon.

Vaikka elämä oli täynnä työtä, suuri suku ja monet ystävät olivat Antille tärkeitä. Hän kertoi usein tarinoita sukunsa jäsenten ja nuoruuden ystävien vaiheista menneiltä vuosilta. Antin ja hänen sisarustensa järjestämissä perhejuhlissa oli aina paljon väkeä. Mukana olivat paitsi sisarusten perheet, usein myös serkut ja pikkuserkut. Kuulumisia vaihdettiin ja sukulaiset olivat iloisia ja välittömiä keskenään.

Luonteeltaan Antti oli hyväsydäminen ja huumorintajuinen. Hän vihastui helposti, mutta lauhtui nopeasti. Hän ei pelännyt riskinottoa eikä vastoinkäymisiä. Hänelle elämässä oli haasteita, ei ongelmia. Ideat syntyivät intohimosta tehdä asiat käytännöllisemmin. Toteutukseen hän eteni nopeasti. Usko tulevaisuuteen, kekseliäisyys, jääräpäisyys ja sinnikkyys veivät Anttia elämässä eteenpäin. Hän vaati paljon, mutta antoi sitäkin enemmän.

Antti Johannes Isotalo siunattiin haudan lepoon Kuusjoelle 25. helmikuuta 2017.

 

 Kirjoittajina Antin lapset Minna Välikangas, Markku Isotalo ja Pekka Isotalo